Karate Sibiu - antrenamente de Karate Kyokushin pentru copii si adulti




Club Sportiv TERRASPORTIKA Sibiu organizeaza cursuri de arte martiale, stilul Karate Kyokushinkai.

Antrenamentele sunt conduse de Sensei Ovidiu Bastea (3 dani).

Programul si locatia desfasurarii antrenamentelor de Karate Kyokushinkai
in cadrul clubului


Luni Marţi Miercuri Joi Vineri Sâmbătă
Karate Avansati + Adulti
10:00- 12:00
Karate Intermediari
17:00 - 18:00
Karate Avansati + Adulti
17:00- 18:45
Karate Intermediari + Incepatori
17:00 - 18:00
Karate Avansati + Adulti
17:00- 18:45
Karate Intermediari
17:00 - 18:00
Karate Incepatori
18:00 - 19:00
Karate Avansati + Adulti
18:00- 19:45
Karate Incepatori
18:00 - 19:00
Karate Adulti
19:00 - 20:30

Locatie: Str. Hipodromului, nr. 3A, peste drum de clădirea Agenției de Mediu, Sibiu


Date de contact:
Sensei Ovidiu Bastea

Telefon: 0743/024076

E-mail: office@terrasportika.ro

Istoric

Istoric Arte Martiale Kyokushinkai

istoric kyokushin masutatsu oyama
Masutatsu Oyama, pe numele sau adevarat Hyung Yee Choi, a vazut lumina zilei in 1923, in Kinje, in sud-vestul Coreei, la cateva mile de tarmul Marii Galbene la circa 180 de mile sud-vest de Seul. 

Inca din copilarie pleaca in Manciuria, in sudul Chinei, pentru a locui la ferma surorii lui unde ia prima data contact cu artele martiale. La varsta de noua ani a inceput sa studieze forma chineza sudica a stilului Kempo sub indrumarea maestrului Yi, angajat in perioada respectiva la ferma. Cand Oyama s-a intors la 12 ani in Coreea a continuat antrenamentul studiind Kempo corean. 

In 1938, la varsta de 15 ani a plecat in Japonia, cu gandul de a se inscrie intr-o scoala militara si a deveni pilot. Incercarea nu i-a reusit insa, deoarece in perioada aceea viata in Japonia nu era tocmai usoara, iar visul de a deveni pilot pe un avion militar a trecut in plan secund. Oyama nu a renuntat insa la antrenamente, a inceput studiul boxului si al judo-ului. Ajungand in Tokio a fost primit in dojo-ul lui Gichin Funakoshi de la Universitatea Takushoku unde s-a antrenat intens. Progresul lui a fost incredibil, la varsta de 17 ani ajungand la centura neagra cu 2 dan, iar la varsta de 20 ani, cand s-a inrolat in Armata Imperiala, avea deja 4 dan. A continuat si antrenamentele de judo ajungand ca in doar 4 ani sa detina  centura neagra 4 dan in judo. 

Dupa infrangerea Japoniei, perspectiva unei ocupații militare l-au adus pe Oyama intr-o stare de disperare maxima. In aceasta perioada Oyama il intalneste pe So Nei Chu, un alt maestru corean din provincia din care se tragea si sosai si care era o autoritate in Japonia in Goju Ryu. Maestrul era binecunoscut pentru forta fizica si taria spiritului. So Nei Chu este cel care l-a indrumat pe Oyama sa isi dedice viata artelor martiale. Tot el a fost cel care l-a sfatuit pe Oyama sa se retraga timp de trei ani in munti pentru a-si perfectiona arta si a-si intari corpul si spiritul. 

Cateva luni mai tarziu, in 1947 Mas Oyama a castigat primul Campionat National de Arte Martiale de dupa cel de-al doilea Razboi Mondial. La varsta de 23 ani, Mas Oyama l-a intalnit pe Eiji Yoshikawa, autorul romanului Musashi, bazat pe viata si aventurile celui mai faimos samurai japonez. Romanul si autorul au avut o influenta covarsitoare asupra lui sosai, introducandu-l intr-o lume fascinanta, cea a samurailor si intr-un cod pe care il va respecta toata viata, Bushido. 

La mai putin de un an de cand l-a intalnit pe Yoshikawa, in 1948, Oyama se retrage pe muntele Minobu din prefectura Chiba, convins fiind ca numai o experienta neobisnuita poate sa-i releve esenta Karate-ului. Tot in aceasta perioada incepe un studiu aprofundat al Zen-ului, pe care il considera parte integranta din Karate, ajungand sa declare: „Karate este Zen”. Impreuna cu el a urcat si un elev de-al sau, Yashiro, insa dupa sase luni, din cauza solitudinii si a antrenamentelor dificile, acesta cedeaza psihic si il paraseste pe Oyama. Fuga elevului sau si singuratatea au fost foarte greu de suportat insa Oyama nu s-a dat batut si si-a continuat antrenamentele. Dupa mai bine de un an si jumatate, sponsorul care ii trimitea mancare l-a anuntat pe Oyama ca nu il mai poate finanta, astfel incat prima perioada de antrenament pe munte a luat sfarsit. 

Neavand adversari pe masura si hotarat sa-si demonstreze nivelul pregatirii sale, in cadrul unor demonstratii, Masutatsu Oyama se decide sa lupte cu mainile goale impotriva taurilor. In anul 1950, sub privirile a mii de spectatori, reuseste in urma unei inclestari titanice sa doboare un taur de 450 kg si sa-i franga coarnele cu palma deschisa (Shuto Uchi). Dealtfel, cu aceasta lovitura Oyama ramane celebru pentru usurinta cu care reteza gatul unei sticle, fara ca aceasta sa se clinteasca. 

In martie 1952, a fost invitat la Chicago de catre asociatia profesionista de lupte, impreuna cu judoka Kokochi Endo si cu luptatorul profesionist Marele Togo, din Hawai. Dupa o mare demonstratie in Chicago, cei trei au efectuat un turneu american, pana in noiembrie, provocand luptatori si boxeri profesionisti. Oyama a castigat toate meciurile prin K.O. In 1955 primeste al 6-lea dan de la Gogen Yamaguchi. In 1957, Oyama a calatorit pana in cele mai nordice insule din Hokkaido, unde a stat sase luni. In aceasta perioda a incercat sa lupte cu un urs, dar meciul s-a dovedit a fi imposibil, pentru ca ursul era atat de inalt, incat Oyama nici macar nu-i putea ajunge la cap cu pumnul. 

Mas Oyama s-a intors in 1959 in S.U.A., a facut cateva demonstratii si a deschis "Mas Oyama's Karate" in Chicago, Los Angeles si San Francisco. A mai efectuat cateva demonstratii si la sediul F.B.I. din Washington DC. Turneul de demonstratii l-a adus si la New York. In 1960 cand Oyama a plecat la New York, pentru a organiza Turneul Nord-American de Karate la Madison Square Garden, New York Times l-a descris ca pe "cel mai dur om din lume". Cu toate ca a shimbat numele stilului din "Mas Oyama's Karate" in "Kyokushinkai" in 1961, abia in 1963 si-a construit cartierul general, Honbu. In 1969 Oyama a organizat ceea ce sustine ca a fost "Primul turneu open al intregii Japonii". In 1974 i-a fost acordat al 9-lea dan. 

Pentru miscarea Kyokushin din intrega lume 26 April 1994 a fost o zi indurerata. Moartea unei legende, a unui remarcabil invatator a zguduit lumea. Oyama nu numai ca a creat si dezvoltat un sistem de lupta, filozofia lui a dat milioanelor de oameni sens si continut vietii. A fost considerat unul dintre cei mai buni profesori de karate din lume, a ridicat multi profesori si instructori remarcabili si astfel a dat o buna reputatie karate-ului Kyokushin. El a creat un stil dur dar corect. Pentru majoritatea lumii, el a fost si ramane "cel mai dur om din lume". 

"Eram uneori in contact cu gangsteri si exista intotdeauna posibilitatea de a ma asocia cu ei, dar in loc sa devin sef de banda, am luat un alt drum in viata si am devenit maestru". 

Mas Oyama

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu